MoveToMeet

De Zwitserse choreograaf Katja Grässli, artistiek leider van het Tilburgse dansgezelschap MoveToMeet, is ervan overtuigd dat we elkaar nodig hebben om onze blik op de wereld te verbreden. In samenwerking met dansers uit verschillende culturen en bevolkingsgroepen onderzoekt Grässli thema’s als eenzaamheid, verbinding en bewustzijn. Daarbij is ze vooral geïnteresseerd in de manier waarop de betekenis van zulke onderwerpen wordt beïnvloed door onze achtergrond en dus voor iedereen verschilt. Grässli doet geen poging om verschillen op te heffen. Met haar voorstellingen laat ze juist zien dat het accepteren van diversiteit de basis vormt voor toenadering en dat het feit dat we allemaal van elkaar verschillen, ook hetgeen kan zijn dat ons verenigt.

Om dansers en toeschouwers met verschillende achtergronden en perspectieven bij haar voorstellingen te betrekken, treedt Grässli graag buiten de gebruikelijke kaders van de theaterwereld. In het verleden maakte ze al voorstellingen voor bewoners van zorginstellingen, psychiatrische inrichtingen en tbs-klinieken, en voor kinderen in kinderziekenhuizen. Daarnaast realiseerde ze sociale projecten, zoals een choreografie voor mensen in een scootmobiel en dansworkshops voor vluchtelingen. Een terugkerend element in de recente voorstellingen van MoveToMeet is de samenwerking tussen dove, slechthorende en horende dansers, waarbij dans, lichaamstaal en gebarentaal met elkaar versmelten. Ook zoekt Grässli met haar voorstellingen raakvlakken tussen verschillende culturen. Ze werkt samen met dansers uit verschillende landen, reist met haar choreografieën de wereld over en brengt interculturele dialogen teweeg. Grässli verenigt niet alleen mensen uit verschillende bevolkingsgroepen, maar ook makers uit verschillende vakgebieden. In haar projecten gaat dans regelmatig samen met poëzie, fotografie of beeldende kunst. Als randprogramma biedt ze workshops, tentoonstellingen en lezingen aan, waarbij toeschouwers geen toeschouwers meer blijven, maar een actieve rol aannemen door samen met de makers op zoek te gaan naar toenadering en nuance.

Zo laat MoveToMeet zien: Wie in beweging komt, creëert betekenisvolle ontmoetingen, juist waar en wanneer die niet vanzelfsprekend zijn. Dât, is MoveToMeet

Katja Grässli
Artistiek leider & choreograaf

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief